Чай с вкус на Китай

Заобиколете се от тишина. Поемете си дълбоко въздух. Затворете очите си. Успокойте сетивата си. Издишайте. Отворете очите си. Насладете се на спокойствието. Процес, който лесно може да замените с изпиването на една чаша чай. Чай
Няма друг еликсир, който да действа толкова успокоително на всяка част от вас, а и в същото време да е полезен, вкусен, ароматен и сгряващ. Спомените ни за гореща чаша чай започват още от детството, когато лятото ние трябваше да събираме току-що цъфналата ароматна липа, която по-късно превърнала се в чай, ние с нежелание да изпием. Защото кое дете обича да пие чай?

Днес обаче всички се наслаждаваме на напитката с вълшебни свойства. И ако преди представите ни за приготвяне на чай се асоциираха само със събирането на липа през лятото, то днес ще ни отвеят главите китайските чаени плантации.Събиране на чайПроцесът по събиране на чаени листа, обработка, дегустация и всичко останало е толкова дълъг и впечатляващ, че все едно се създава високо
технологична програма за спасяване на човечеството.
Стара цейлонска поговорка гласи: „Помислете си върху това, че всяко листо от чая е било погледнато от момински очи, всяко листо е откъснато от трудолюбива човешка ръка..” Би бил и най-подходящият текст за поставяне на опаковка на чай. Защото е не само поговорка, това си е самата истина. Брането на чаени листа е процес, който се извършва ръчно като откъснатите листа се събрат в кошница или торба, носени на гърба на берача. Можете ли да си представите колко чай вие сте изпили, колко чай всички хора са изпили и колко чай съществува? И че неговите листа са брани ръчно, старателно и прецизно от някой изморен от горещината китаец, някъде си в далечния град Янгшуо?
Обработката по-късно преминава през цели шест етапа, за които колкото и да ви е интересно да прочетете, би било още толкова умножено по сто, интересно да видите с очите си. Повяхване на ново обраните листа, натрошаване, консервативен метод, ферментация, изсушаване, сортиране и опаковане. И за финал любимият седми етап – дегустацията.

tea

Това е задължителен етап във фабриката, тъй като той помага за гаранция за добре получения финален вкус, цвят и аромат. Също и проверката на допуснати грешки, а след това оценяване на качеството и поставяне на цена. Ако ви се е приискало да се поставите на тяхно място, да се докоснете до сърцевината на целия този вълшебен процес, а и накрая да се въплътите в ролята на изкусен дегустатор, то за щастие всичко това вече е възможно.

Оставете вашия коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s